La Dra. Montserrat Figuerola és gerent de l’Area Metropolitana Sud de l’Institut Català de la Salut, lloc des del qual gestiona l’Atenció Primària Metropolitana Sud, l’Hospital de Viladecans i l’Hospital Universitari de Bellvitge. Metgessa especialista en Medicina Interna, va començar la seva carrera a l’Hospital Josep Trueta de Girona però més tard va viure a Nicaragua per treballar en cooperació internacional. Des del 1994 es dedica a la gestió sanitària i des de l’hospital de Bellvitge ha impulsat el departament d’innovació, que ofereix solucions de valor per als professionals que hi treballen però, sobre tot, per als pacients. Amb ella parlem d’innovació i de la jornada InnoDona, en la qual participarà com a ponent.
La jornada Innodona es centrarà en el lideratge femení. Una dona lidera de manera diferent que un home?
Hi ha algunes característiques del lideratge basat en l’escolta activa que solen identificar-se més amb la perspectiva femenina: l’empatia vers els altres i l’entorn, la visió col·laborativa per a l’establiment d’objectius compartits, l’orientació cap els valors de l’organització,… Ara bé, val a dir que la incorporació d’aquestes dimensions a l’estil de lideratge, implica que els homes poden actuar de la mateixa manera.
Quines característiques cal valorar en les persones líders?
D’una banda, la capacitat d’anàlisi i escolta per a conèixer la realitat i l’entorn dels equips i de les empreses, però també un pensament orientat a innovar, a cercar màxim valor, estar millor i aplicar millor el coneixement, A més, crec que és important tenir un pensament estratègic, de comunicació i d’empatia per a poder establir el propòsit, la visió i els resultats esperats, que permetin desenvolupar projectes i organitzacions. Finalment, tenir compromís i adaptabilitat per generar i saber aprofitar oportunitats de canvi.
El sector sanitari ha viscut i continua vivint situacions molt complexes. Amb quines dificultats us heu trobat per liderar equips de persones al límit de les seves forces (humanes i professionals)?
Potser una de les dificultats més importants ha estat la incertesa i la por que acompanyaven l’eclosió de la pandèmia, unida a la manca de recursos de protecció. Per fortuna, el sector sanitari i, en general els sectors de serveis directes a les persones, sempre ens creixem davant aquestes situacions: curar, acompanyar, conèixer i millorar tractaments… Tot això apareix amb molta força.
En un sector on majoritàriament hi treballen dones, un element molt important és com hem de posar en valor la resposta de la gran majoria, que es van organitzar de mil maneres en el període de confinament de les criatures, empassant-se la por pel risc possible per a les famílies i les persones grans a càrrec.
Segurament una de les coses que pateix en aquestes situacions és que l’acte assistencial sanitari es desvincula massa de la informació i la comunicació amb pacients i famílies. Aquest ha estat un enorme repte (ho és sempre) i, clarament és una àrea de millora per a tots els equips: “humanitzar” l’atenció més enllà de les intervencions directes sobre els pacients.
Precisament la COVID ha demostrat com és d’important la recerca i la innovació en l’àmbit de la salut. Com ho heu viscut des de l’hospital de Bellvitge?
Des d’un primer moment es va donar molta importància a generar coneixement, a provar alternatives millors, a innovar en processos d’atenció, en maneres de coordinar i prendre decisions entre professionals de serveis, hospitals i col·lectius molt diferents. La capacitat de decidir diàriament sobre fluxos de derivacions, contrastant i compartint informació, ha estat enorme. Així mateix s’han presentant molts projectes de recerca i estudis d’execució ràpida,… El gran èxit de recursos mobilitzats al món per l’obtenció de les vacunes en temps rècord, també ha posat a prova la capacitat de comunicació científica dels professionals i ha generat confiança a la població.
Teniu un potent departament d’innovació. Com es va crear i per què?
Es va crear com a palanca de canvi de l’organització: preguntar-se críticament sobre la millor manera de realitzar les accions professionals, cercar col·laboració per a les millors solucions que el mercat pot oferir o aquelles que, treballant col·laborativament, podem cocrear amb la indústria, amb empreses tecnològiques,..
Internament ens ha permès afirmar una visió estratègica de col·laboració entre hospital i Atenció Primària, centrada en les necessitats dels pacients i en la voluntat de millorar les seves experiències amb els nostres serveis.
Un element molt important és el protagonisme innovador dels professionals: les seves observacions i el seu coneixement constitueixen el motor per a canviar maneres tradicionals de fer. I també hi ha hagut un principi d’oportunitat: convocatòries públiques de Compra Pública Innovadora, finançaments per a Transformació Digital,..
Com més passos anem donant en aquest àmbit, més implicats ens sentim en la generació de xarxa col·laborativa amb sectors innovadors que a priori no són de l’àmbit salut, però que aporten solucions de valor per als pacients, ja sigui pel tractament, l’educació per a la salut o instruments de millora de confort.
Quins casos d’èxit podem destacar?
D’entrada, cal dir que hi ha hagut una excel·lent acollida, protagonisme i participació dels propis professionals, de totes les categories, a les Comissions d’Innovació.
Ara mateix tenim diversos projectes en fase de desplegament: Strack fa el seguiment de pacients després d’haver patit un ictus, també tenim una aplicació de solucions digitals per al seguiment multinivell de la insuficiència cardiaca, així com un sistema d’alerta contínua en pacients amb arítmies.
Quin és el vincle entre l’Hospital de Bellvitge i Innobaix?
Amb Innobaix ens uneix una voluntat de col·laboració i creació de sinèrgies en l’àmbit territorial,que compartim, la comarca del Baix Llobregat i L’Hospitalet.
Què n’esperes de la jornada InnoDona? Perquè és important assistir a jornades com aquesta?
La jornada InnoDona es una gran oportunitat de conèixer millor el teixit productiu de la comarca i els seus entorns d’innovació. Un esdeveniment que posarà en contacte persones, empreses i organitzacions socials per generar àrees d’acció conjunta i dissenyar reptes compartits,…