El pròxim 4 de novembre coneixerem els projectes sorgits del programa Innobus 2022. Des del 26 de setembre, un grup de joves amb estudis universitaris acabats ha tingut l’oportunitat de conèixer empreses i institucions de diversos sectors i treballar sobre els reptes que els han plantejat. Durant dues setmanes la ruta va recórrer diferents municipis de l’àrea de Barcelona i a partir del 10 d’octubre es van formar els equips, que han estat accelerant les seves idees.  

26 de setembre, comença la ruta 

El primer dia va ser el de les presentacions. Persones de diferents disciplines, que no es coneixien, començaven un viatge que els ha portat a treballar en equip i a presentar propostes conjuntes. I per començar, el grup va visitar Carpel Min, a Molins de Rei, acompanyats dels responsables de l’empresa i l’alcalde de la ciutat, Xavier Paz. A Carpel Min dissenyen i desenvolupen equipaments i automatismes industrials, amb diferents tecnologies. Després el bus va enfilar cap a Viladecans, on vam visitar el centre logístic que hi ha instal·lat l’empresa Alliance Healthcare España. A més d’aprendre com treballen la innovació a la companyia, vam tenir l’oportunitat de conèixer els 25.000 metres quadrats d’instal·lacions i com es gestionen els quatre lliuraments diaris de medicaments que es fan a les farmàcies metropolitanes. Ens hi va acompanyar Joana Sánchez, tinenta d’Alcalde d’Empresa i Innovació de l’ajuntament de Viladecans.  

L’últim aprenentatge del dia va ser dalt del bus, on Rafael Méndez ens va parlar d’Estoko logístics, la start up que lidera des de fa poc més d’un any i que simplifica la logística d’emmagatzematge en el sector B2B.  

27 setembre. Aprenent a emprendre 

La segona va ser una jornada de formació, al Centre d’empreses ProCornellà. La seva directora, Beatrice Deghilage va explicar als innobusers  quin és el paper d’un centre de promoció econòmica i quins serveis s’hi . A més de recórrer les instal·lacions, van conèixer l’experiència d’algunes de les empreses que hi estan instal·lades. També ens va acompanyar el regidor de Promoció Econòmica de l’ajuntament de Cornellà, Claudio Carmona.  

La jornada va acabar amb una activitat més lúdica, amb l’actor Ramón Garrido, que els ha ensenyat tècniques de comunicació molt útils en l’àmbit professional. Des de com superar la por escènica a com cuidar la postura o l’expressió en una intervenció pública. 

28 setembre. Del s. XIX al s.XXI en pocs metres 

La visita a la Colònia Sedó no podia ser més inspiradora. El tercer dia de ruta va començar amb una visita al Museu de la Colònia, on ens va rebre Juan Jurado, primer tinent d’alcalde de l’ajuntament d’Esparreguera. Així vam retrocedir a la meitat del s. XIX, quan es muntaven les primeres fàbriques tèxtils al costat de rius com el Llobregat o el Ter, de les quals la Colònia Sedó n’és un magnífic exemple.  

I a pocs metres del museu, en el mateix edifici que va allotjar milers de telers durant els segles XIX i XX, avui s’hi han instal·lat empreses molt diferents. Una d’elles és MTS Tech, dedicada a la robòtica mòbil. L’empresa ofereix solucions de logística interna, amb robots col·laboratius que transporten materials dins els magatzems o les oficines. La seva fundadora, Maria Visa, ens va fer una demostració del funcionament del robot en un espai on ja hi van viure i treballar els seus avis i besavis.  

Aquest tercer dia el bus també va fer parada a l’empresa farmacèutica Almirall, on l’equip d’innobusers han pogut conèixer com funciona una planta de fabricació de productes farmacèutics. L’empresa compta amb un equip d’innovació molt actiu, que contribueix a la cerca de solucions per als reptes que planteja el dia a dia.  

Abans de tornar al Citilab, va pujar a bord el responsable de l’empresa Adtel, Domingo Ruiz, que ens va parlar de la seva experiència de més de 30 anys com a emprenedor. 

29 setembre. El primer repte 

En el quart dia, Aigües de Barcelona va presentar el primer repte, des de la seva planta de tractament de Sant Joan Despí. Aquest dijous el programa Innobus comença a prendre forma. L’equip d’innobusers va conèixer tot el procés de tractament de l’aigua, des que es capta al riu Llobregat fins que s’envia a les aixetes de gran part de la ciutadania metropolitana.  Precisament de l’aigua de l’aixeta va el repte d’Aigües de Barcelona a aquesta edició de l’Innobus: Com potenciar el consum d’aigua de l’aixeta en la restauració?Ara que es planteja que pugui ser obligatori pels restaurants oferir aigua gratuïta, l’empresa d’aigues vol contribuir a que la ciutadania ho entengui com una necessitat sanitària i mediambiental.  

Durant la segona part de la jornada vem visitar la planta de l’empresa Damm al Prat de Llobregat i ho vam feren companyia de Juan Carlos Moreno, de l’ Ajuntament del Prat de Llobregat. Gràcies al cap de planta de la companyia cervesera, van conèixer els secrets de la producció de la cervesa, que ha canviat molt des del 1876 quan l’empresa es va posar en marxa. Avui la producció incorpora tecnologies com Internet of Things, estalvi energètic o Big Data. 

30 setembre. El segon repte va d’alimentació 

La primera setmana de ruta va acabar amb una jornada sobre alimentació. L’equip d’innobusers va visitar l’exposició Menja, Actúa, Impacta, a la seu de Fundesplai, al Prat de Llobregat, sobre la importància de l’alimentació en la nostra salut i en la del planeta. A més, vem saber què és Fundesplai i en quins àmbits treballa. L’entitat participa per primer cop al programa Innobus i ho fa amb un repte, precisament sobre alimentació: Com podríem conscienciar a més gent sobre la necessitat i urgència de canviar les nostres opcions alimentàries? I en especial, com podem arribar al públic general a través de l’exposició? 

Durant la visita, a més, vam tenir ocasió de conèixer dos projectes socials molt vinculats amb l’àmbit de l’alimentació: Espigoladors i Cuina Justa.  

3 octubre. Comença la segona setmana de ruta 

La segona setmana de ruta va començar a l’Hospital Universitari de Bellvitge, amb una visita a les seves instal·lacions i el plantejament d’un nou repte. Ens va rebre part de l’equip d’innovació del centre hospitalari, que ens van ensenyar com es treballa en una instal·lació com aquesta i quins son els seus reptes de futur. L’equip directiu escolta molt les persones usuàries, moltes de les quals els feliciten per l’atenció rebuda, però també hi ha problemes per solucionar. Per això plantegen un repte que té molt a veure amb la part humana de la qualitat assistencial: Com podriem fer un hospital mes amable pels usuaris (pacients, acompanyants, professionals). 

Acabada la visita a l’hospital, l’innobus es va dirigir capa les instal·lacions del Port de Barcelona. Ens va rebre el seu cap d’innovació que ens va aportar algunes dades sobre l’estratègia que segueix el port per incorporar la innovació en el seu dia a dia, com ara el projecte Blue District. Per acabar la visita, vam poder fer un recorregut en vaixell per les instal·lacions portuàries. 

4 octubre. Aprenent a desbloquejar la creativitat 

L’escola de negocis Eada també va ser una de les parades de l’Innobus. El professor Franc Ponti, especialista en neurocreativitat i innovació, ens va oferir una sessió per conèixer el Manual Thinking, una tècnica per solucionar reptes de manera creativa.  

Després, el grup es va desplaçar fins a la seu de la Fundación ONCE, on vam conèixer la diversitat que poden aportar les persones amb discapacitat al món de l’empresa. A més, els responsables de la institució ens van donar unes pautes de com actuar amb persones amb discapacitat tant a l’entorn laboral com a la vida personal. 

5 octubre. Un repte sobre mobilitat sostenible 

L’empresa Premium PSU, situada a L’Hospitalet, es dedica a la fabricació i assemblatge de productes d’electrònica de potència i, des de fa més de 40 anys ofereix solucions per a aplicacions de maquinària d’alta tecnologia, transport, energia i entorns extrems. El responsable d’I+D de la companyia ens va mostrar les instal·lacions i va presentar l’últim repte que faltava per conèixer: Com podem tenir fonts d’energia verda digitalitzades? 

La segona visita de la jornada estava emmarcada en la Barcelona New Economy Week, gràcies a l’Agència de Desenvolupament Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. L’equip d’innobusers va assistir a una xerrada sobre mobilitat sostenible i, en acabar, van reunir-se amb representants de l’Agència, per conèixer com treballa per promocionar l’emprenedoria.  

6 octubre. Una altra forma de veure l’empresa 

La innovació empresarial es pot entendre des de diferents punts de vista i això és el que ens va deixar el penúltim dia de ruta, que va començar a la seu d’UGT Catalunya. L’equip directiu del sindicat, encapçalat pel seu secretari general ens va mostrar quina és la funció d’un sindicat i com pot contribuir al creixement econòmic i empresarial del país.  

Posteriorment, ens vam endinsar en l’àmbit de la recerca, amb una visita al Parc Científic de Barcelona, on hi ha empreses instal·lades per fer investigació en el camp de les ciències de la vida.  

7 octubre. La ruta acaba amb molta tecnologia 

I la ruta va acabar a la seu de Telefonica a Barcelona on vam coneixer el seu Corporate Innovation Center. L’empresa també té un compromís constant amb la innovació i la connectivitat, però també amb l’emprenedoria. Per això la visita també es va aturar a la seu de Wayra, l’eina amb la que Telefonica inverteix en empreses de futur, especialment en els camps de salut, fintech i assegurances. Finalment ens vam desplaçar fins al Campus 42, una iniciativa específica per a persones que vulguin formar-se en el camp de la programació.  

Accelerant les idees 

A partir del 10 d’octubre la ruta va entrar en una nova fase. Ja a terra, es van formar els diferents equips que van començar a treballar els quatre reptes proposats. Durant aquesta fase, a més, han tingut més formació, a càrrec de Laura Benítez, de Talent Factory, que els ha ensenyat els secrets del Business Model Canvas.   

L’equip format per Oumaima Seddik, Jelena Acin, Javi Llorente i Daniel Bermúdez ha estat l’únic que s’ha atrevit amb el repte d’Aigües de Barcelona (Com potenciar el consum d’aigua de l’aixeta en la restauració).  

En el repte de Fundesplai (Com conscienciar més gent sobre la necessitat d’una alimentació saludable) hi treballen dos equips. Un, format per Adrià Camps, Ariadna Carulla Fàbrega i Júlia Cabello. L’altre, el formen Jelena Acin i Daniel Ortegón. 

4 grups s’han animat a treballar el repte de l’Hospital de Bellvitge (Com aconseguir un hospital més amable pels pacients i els seus acompanyants?) i ho fan des de diferents punts de vista. L’equip format per Júlia Cabello, Inés Galan i Oumaima Seddik treballaran en l’àrea d’hospitalització. L’Adrià Camp i en Javi Llorente es centraran en les zones exteriors i treballaran aspectes com la socialització i el contacte amb el medi ambient. Un altre equip el formen la Isabel Salaet i la Marcela Romero. Finalment en Daniel Ortegón també prepararà un projecte tot sol. 

Per acabar, la Isabel Salaet i la Marcela Romero tornen a fer equip en el repte de Premium (Com podem tenir fonts d’energia verda digitalitzades?), que també tindrà respostes per part de l’Adrià Camps, la Núria Garcia i la Sandra Cuesta, per una banda, la Inés Galan i en Daniel Ortegón, per una altra, i una última proposta a càrrec de Daniel Bermúdez.