Les empreses s’enfronten cada dia a nous reptes: tecnologies, millora de processos, estalvi econòmic, motivació dels equips, incorporació de talent….N’hi ha tants com tipus de companyies i, de vegades, veure aquestes situacions des de fora pot aportar una mirada nova. I més encara si prové de joves que acaben de sortir de la universitat. El programa Innobus no solament contribueix a incorporar aquestes noves idees a les empreses sino també a donar una primera oportunitat professional als i les participants.
Aquest doble vessant és el secret de l’èxit de l’Innobus, que va néixer l’any 2016 i que en 7 edicions (la de 2020 es va haver d’ajornar a última hora a causa de la pandèmia) ha donat resposta a 44 reptes amb prop d’un centenar de propostes. Algunes, fins i tot, s’han pogut fer realitat o han rebut finançament per dur-les a terme.
L’edició 2023 proposa 4 reptes i hi haurà dos equips diferents per a cadascun. Així, les empreses tindran l’oportunitat de conèixer la visió de persones amb diferents perfils professionals, que probablement faran aportacions diverses.
Com desenvolupar una bona estratègia d’employer branding per captar talent de les noves generacions.
Synlab és una multinacional alemanya que té laboratoris d’anàlisis repartits per tot el món, amb més de 1800 centres d’extracció. La seu central a Espanya està a Esplugues, on hi treballa una plantilla molt jove, però també molt volatil. La visita de l’Innobus ha permès els i les participants conèixer les instal·lacions de la companyia, però també una part de l’equip jove, que ha explicat com s’hi treballa. I és que l’empresa planteja un repte que té a veure amb la captació i la fidelització del talent que hi ha al país.
Com apropar, a través dels valors de marca, New Desigual a les noves generacions
A Desigual també es dirigeixen al públic jove. De fet, l’empresa tèxtil, coneguda pels seus dissenys atemporals des de fa prop de 40 anys, ha canviat l’estratègia de marca i ara vol vestir les generacions més joves, que no sempre s’han sentit identificades amb aquest estil. Durant la visita els i les innobusers van poder conèixer els nous valors de Desigual i com es treballa des del disseny de cada peça fins a la seva posada a la venda.
Com utilitzar i aplicar drons per a l’optimització de l’aigua de reg en el sector agro
El Parc Mediterrani de la Tecnologia es una font de coneixement en tres àmbits estratègics de futur. D’una banda el sector agrotech, que és l’aplicació de noves tecnologies en l’agricultura i la ramaderia en totes les seves fases, des del cultiu fins la producció i la comercialització. Un segon àmbit són els drons, una tecnologia cada cop més rellevant i amb més aplicacions. I, per últim, l’espai que, encara que pugui semblar molt llunyà, permet desenvolupar-hi tecnologies molt aplicables al dia a dia a la Terra. I el reptes de l’ESA, Agència Espacial Europea té molt a veure amb tots tres àmbits.
Com captar talent femení per a professions STEM a l’entorn laboral de fàbrica i producció
També a Nestlé es troben amb problemes per captar talent. Especialment en el sector STEM (Ciències, Enrinyeria, Tecnologia i Matemàtiques) i encara més quan aquestes feines estan vinculades a un entorn més de fàbrica i producció. La coneguda empresa suïssa té més de 4000 persones treballant només a Espanya i l’Innobus va visitar la seva seu central, a Esplugues de Llobregat. Tot i això, hi ha centres de producció repartits per tot el país, que fabriquen productes per a les més de 2000 marques de la companyia.
Què aporta el programa Innobus?
D’una banda, les empreses participants poden conèixer el talent que tenen més a prop. Persones amb estudis universitaris, de disciplines variades, que els ofereixen noves idees, els mostren noves maneres de treballar i els proposen solucions als reptes del dia a dia. Participant a l’Innobus, les empreses poden fer una reflexió interna del seu model de negoci i línies de futur i resolen els seus propis reptes. Però també coneixen noves idees i persones. Capten talent innovador. A més, el programa ofereix networking i proximitat a la innovació oberta connectada amb la quàdruple hèlix: joves, empresa, universitat i administracions públiques.
D’altra banda, molts joves s’enfronten per primer cop al mercat laboral quan surten de la Universitat. Tenen talent, formació i capacitats. Volen contactar amb les empreses del territori i no saben com adreçar-s’hi. De vegades, ni tan sols saben quines oportunitats hi ha en sectors que mai no han valorat. Amb el programa Innobus, tenen l’oportunitat d’entrar a les empreses i saber com treballen. Però, per sobre de tot, poden fer visibles les seves capacitats davant qui podria donar-los feina.