El projecte guanyador del programa Innobus 2023 respon al repte que havia plantejat l’Agència Espacial Europea, juntament amb el Parc Mediterrani de la Tecnologia i el Centre Específic de Recerca AgrotechUPC. Durant la gala final, que es va celebrar ahir a l’Antiga Fàbrica Damm, també es van conèixer els guanyadors de 6 beques de treball remunerat a Brussel·les. 

El projecte guanyador de l’Innobus 2023 vol ser una eina innovadora per al sector agrícola. No solament mira d’optimitzar l’ús de l’aigua de reg amb drons, que era el que demanava el repte, sinó que va més enllà. Ho explica Adrià Camps, un dels components de l’equip guanyador: “Els drons recullen la informació a través de sensors instal·lats en el terreny i l’envien a una intel·ligència artificial que, tenint en compte les previsions meteorològiques, decideix si és oportú activar el reg per degoteig o no i optimitzar, així, el recurs hídric. D’altra banda, hem innovat en l’obtenció d’aquesta aigua, en evaporar-la, purificar-la i tornar-la a condensar perquè pugui ser reutilitzada per regar. I, a més a més, aquesta tecnologia també seria aplicable a la generació d’energia lliure de CO2. El projecte està basat en el cicle de l’aigua que tots hem après a l’escola.

El jurat va valorar el projecte “per la seva bona exposició i argumentació, per donar una solució creativa i original i per la varietat tecnològica utilitzada en la proposta”

L’equip guanyador està format per quatre joves de diferents especialitats. Adrià Camps, de Gavà, és enginyer en disseny industrial i desenvolupament de producte i està cursant un màster en disseny 3D. Es dona la circumstància que ja va participar a l’Innobus 2022 i l’experiència li va agradar tant que, tot i que està treballant, ha decidit repetir. Noa Escudero, de Martorell, és mestra i reconeix que amb el programa Innobus se li ha obert tot un món de possibilitats professionals que mai havia contemplat. Natàlia Ercilla està acabant el Grau d’ADE i gestió de la innovació i el seu interès per aprendre coses noves l’ha portat a participar en aquesta edició, de la que surt entusiasmada. Blanca Le Monnier també acaba ara el Grau de Publicitat, Màrqueting i Relacions Públiques i el que més destaca del seu pas per l’Innobus és l’oportunitat de conèixer com treballen les empreses per dins. Totes dues són de Sant Andreu de Llavaneres. 

El jurat qualificador estava format per Anna Hernández, directora de l’Agència de Desenvolupament Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Neus Olea, responsable del Departament Tècnic i de Relacions Exteriors d’AEBALL/UPMBALL (Associació Empresarial i Unió Patronal Metal·lúrgica de L’Hospitalet i el Baix Llobregat), Beatrice Deghilage, directora del Centre d’Empreses Baix Llobregat i del Programa Cornellà Open Future i Carles Ferreiro, director de Serveis d’Empresa i Innovació de l’Ajuntament de Viladecans.

Beques FinnovaxTalentFactoy

L’Innobus 2023 també ha atorgat 6 beques de formació remunerada a Finnova, una fundació que dona suport al finançament de la innovació a empreses, regions i municipis i que té la seu a Brussel·les. Les guanyadores d’aquestes beques han estat  Ainhoa Barrera, de Barcelona, Blanca Le Monnier, de Sant Andreu de Llavaneres, Lourdes Andrade, de Barcelona, Núria Recasens, de Badalona, Natalia Ercilla, de Sant Andreu de Llavaneres i Nohaila El Barike, de Martorell.

El programa Innobus l’organitza Innobaix, amb el suport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la col·laboració de Talent Factory.