Des de l’arribada de la covid, fa més de tres anys, el món del treball ha canviat força. El teletreball, que abans era una quimera a l’abast de poques empreses, es va convertir en pocs dies en l’única opció. Avui cada organització adapta els horaris segons les seves necessitats i les de l’equip humà que hi treballa. Més de 20 CEO’s i directors generals han debatut sobre la qüestió en el primer afterworks organitzat per Innobaix i Lead to Change.

Xavier Marcet dirigeix aquest programa, amb l’objectiu de reunir líders de les empreses del territori per analitzar temes d’actualitat. Cadascú hi aporta la seva experiència, tot enriquint el debat. Natàlia Mir, directora general d’Innobaix, va iniciar la sessió presentant l’Agència Metropolitana d’Innovació als assistents i posant en valor la tasca que fem per contribuiir a la competitivitat i la innovació a les empreses.

Marcet va introduir el debat, tot convidant a pensar sobre la forma de treballar, perquè ha arribat el moment de fer-ho. Des de la pandèmia hi ha empreses que han crescut molt, algunes no han mantingut la cultura, a altres els costa completar oportunitats i n’hi ha que estan totalment deslocalitzades, amb gent treballant des de diferents parts del món. Quins beneficis té el teletreball? És millor optar per una opció flexible? Cal tornar a la presencialitat? D’altra banda, hi ha feines que no es poden fer des de casa i això pot generar greuges comparatius. Així doncs, quina és la solució?

Aquesta primera sessió del programa s’ha celebrat a la seu central de Volkswagen Group España Distribución, a la Zona Franca. El director de Persones i Organització de la companyia, Ricardo Bacchini va ser el primer a prendre la paraula i va explicar com hi ha canviat el capital humà en poc més de 10 anys. Si el 2012 tothom treballava a l’oficina, avui s’ha passat a un sistema híbrid en què no hi ha mai més del 70% de la plantilla treballant alhora. Per això fa pocs mesos es van traslladar a aquesta nova seu, més petita i versàtil. Segons Bacchini, la clau està en la responsabilitat i la confiança, dos valors que han passat a formar part del dia a dia de la companyia. 

La majoria dels assistents van coincidir en el fet que la confiança és clau per fomentar sistemes de teletreball o híbrids, en què es treballa uns dies des de casa i altres des de l’oficina. De fet, és el model majoritari entre les empreses presents a la sessió, per bé que a algunes, per les seves característiques, és imprescindible la presencialitat. Parlem de fàbriques o d’organitzacions hospitalàries que, malgrat tot, també preveuen canvis. Cal adaptar-se a les demandes de les generacions més joves i canviar la forma de treballar, amb torns més flexibles. 

Una de les preocupacions comunes a bona part dels presents és, precisament, la retenció del talent més jove, que reclama teletreball. I aquest fet pot afectar a la cultura d’empresa, que és més difícil de mantenir amb tothom treballant des de casa. Per això és important celebrar reunions presencials de forma periòdica. A més, també es detecta una pèrdua d’espontaneïtat: les converses sorgides pels passadissos o al voltant de la màquina de cafè poden ser molt més fructíferes que una planificada reunió online. Algunes de les empreses presents ho tenen tan clar que els esmorzars per celebrar aniversaris són sagrats i n’hi ha que organitzen calçotades i sortides d’empresa amb regularitat. Una altra qüestió que preocupa és la salut mental dels equips, més complicada de gestionar amb el teletreball. Segons un dels assistents “les empreses han de crear entorns de seguretat psicològica”. Un altre assegurava que com més cuides la gent, més pots exigir. 

Els nous formats de treball exigeixen noves maneres d’entendre el management. Hi ha comandaments o responsables d’empreses que encara tenen por a cedir el control, però cal perdre la por i fomentar l’autoresponsabilitat. Encara que, segons un dels assistents, també han detectat algun abús, però són casos comptats. En el que sí que coincideixen gairebé tots és que la legislació de registre horari ha vingut a complicar les coses, perquè fa que la confiança desaparegui. 

Pel que fa a la conciliació familiar, quin és el millor sistema? Diferenciar entre casa i feina és més efectiu si es treballa a l’oficina, amb un espai de desconnexió entre la vida personal i la professional. Però treballar des de casa pot facilitar determinades tasques quotidianes. 

La sessió va acabar sense una conclusió clara. Cada empresa organitza el treball segons les seves pròpies necessitats i la idiosincràsia dels seus equips, però el debat va ser enriquidor per a tots els assistents, que van poder conèixer com es treballa a les altres organitzacions.