Toni Mora és CEO del Grup Carhaus, concessionaris de vehicles Volkswagen, Cupra i Seat amb seus a diversos municipis del Baix Llobregat. El fundador de l’empresa, Jaume Ros, va ser un reconegut empresari de Sant Boi i un visionari que va començar la seva carrera com a mecànic i que, ja als anys 60, va veure el futur en el dièsel i va començar a comercialitzar-lo quan ningú no ho feia. Per això, Mora defensa que la innovació també ha de centrar-se en la distribució, no només en la fabricació.

Aquest any heu participat en el programa Creixement d’Innobaix. Per què us hi vau inscriure?

M’interessa molt tot el que té a veure amb la innovació i coneixia en Xavier Marcet de llegir-lo a La Vanguardia. Tenia ganes de saber què ens podia aportar i la veritat és que em va hipnotitzar des del primer moment el seu humanisme empresarial. Cal destacar que el nostre és un sector, com la majoria, en plena transformació. Hi ha molta investigació, molta I+D, i la innovació comença pel fabricant, però en l’àmbit de la distribució encara hi ha molta feina a fer. Hi ha qui creu que només ens dediquem a vendre cotxes, però som els que parlem cada dia amb el client i valorem les seves necessitats. I sempre dic que la disrupció no només ve de les noves tecnologies, també ve dels clients insatisfets, de la gestió del dia a dia. I, generalment, no se’ns té en compte en la cadena de valor.

Com es pot innovar en un sector clàssic com el vostre?

En el nostre sector, la innovació s’explica a través de les sigles ACES: Autonomia, Connectivitat, Electrificació i Share (compartir), tot i que a mi m’agrada vincular-ho també amb la S de Sostenibilitat. Les tres primeres impliquen sobretot al fabricant, però a la S és on entrem nosaltres. Estem compromesos amb els ODS 12 (consum responsable) i 13 (canvi climàtic). Avui el sector de l’automoció ha canviat molt i ara ja no venem cotxes, sinó que venem kilòmetres, venem un servei de mobilitat. I el nostre gran benefici és que treballem molt la relació amb les persones i això no té truc: cal tenir un equip proactiu, amb ganes, actitud i coneixements per ajudar la ciutadania en l’adopció d’aquesta mobilitat sostenible.

Quins aprenentatges us ha deixat el programa?

He vist molt de talent en aquest programa. Em va agradar per les idees i la manera d’enfocar-les i n’hem tret molt de profit perquè ens ha ajudat a tirar endavant nous projectes. Per exemple, hem posat en marxa un concurs intern. Vam demanar als 9 directors de departament de l’empresa que presentessin idees innovadores i disruptives, que es poguessin aplicar en el nostre dia a dia i he de dir que han sortit idees brillants, algunes que mai no ens hauríem imaginat, l’equip es va implicar moltíssim. Per cert, que hem d’agrair la implicació de l’equip Innobaix, la Natàlia Mir i la Lali Oms, que ens van ajudar en el procés de selecció de les idees. 

Per què creieu que és important pertànyer a l’ecosistema d’Innobaix?

El sector de la distribució de cotxes és tradicional i, sovint, hi trobem a faltar aquesta part de risc i experimentació que demana la innovació. A nosaltres ens agrada aplicar la prova-error, i creiem que Innobaix ens pot ajudar a buscar noves idees i a pensar d’una manera més disruptiva. 

També tenim una inquietud en l’àmbit del talent, que vosaltres treballeu molt. La nostra empresa té un alt percentatge de personal becari, però és difícil retenir-los i creiem que Innobaix ens hi pot ajudar. A més, estem en una zona en què la relació entre les empreses i els centres de formació no està tan avançada com en altres països. Tenim convenis amb escoles de Formació Professional i formem part d’un grup empresarial com Volkswagen, que ofereix una formació molt tècnica als nostres equips, però també és cert que ens trobem amb un percentatge alt de fracàs, d’alumnes que no podem retenir. Creiem que Innobaix ens pot ajudar a enfortir aquest vincle entre formació i empresa.

Quin paper hi juga la xarxa d’empreses i institucions en el dia a dia d’una empresa com la vostra?

Nosaltres tenim la seu central a Sant Boi, a la carretera C-245 en un espai que concentra 40 marques de cotxes, gairebé tot el mercat de l’automoció, i totes aquestes empreses ens reunim periòdicament des de fa 20 anys. És una comunicació que creiem imprescindible per a la transformació del sector i de l’economia, perquè ens necessitem els uns als altres i cal que aquesta col·laboració es transmeti als clients. 

Sovint es parla de la transformació digital, però jo crec que es tracta més aviat d’una transformació cultural. I és un pas que no podem fer les empreses soles, necessitem també els organismes públics, els ajuntaments, els governs. La relació publicoprivada és indispensable en aquesta transformació. Precisament, l’Ajuntament de Sant Boi, amb l’alcaldessa Lluïsa Moret al capdavant, està molt implicat en potenciar-la i, per exemple, ara hem posat en marxa el projecte Citimob Sant Boi Motor de la Mobilitat Sostenible que ens ajudarà en la nova mobilitat. És un dels ajuntaments més actius en temes d’innovació, sempre hi tenim les portes obertes i sempre ens escolten quan plantegem propostes innovadores.