Els comandaments intermedis són pilars fonamentals a qualsevol organització. Suporten pressions de la direcció i també del seu equip i no sempre estan prou preparats per fer-ho. En alguns sectors es detecta una falta d’interès per ocupar aquests llocs de responsabilitat i per això ha estat el tema que ha centrat la segona sessió del programa Afterworks d’Innobaix i Lead to Change.
La sessió es va realitzar a la seu central de Vibia, a Gavà, una empresa dedicada al sector de la il·luminació. L’espai que va acollir les més de 20 persones assistents, CEO’S i directors i directores generals d’empreses, és un impressionant showroom on es copsa perfectament l’efecte que tenen els llums per crear ambients còmodes i acollidors. Natàlia Mir va donar la benvinguda i va presentar Innobaix com una eina d’innovació i creixement al servei de les empreses. Pere Llonch, CEO de la companyia, va obrir la reunió explicant com treballen per donar servei a professionals de la decoració i l’arquitectura i com el disseny ha evolucionat de ser un departament més a ser el core de l’empresa.
Xavier Marcet va introduir el tema de la sessió explicant que un directiu ha de tenir una visió integral de l’empresa i, en canvi, el comandament intermedi ha de ser més operatiu. Per això és difícil trobar qui vulgui ocupar aquests espais dins les organitzacions, perquè suposa prendre decisions sobre persones i aguantar molta tensió. Segons Marcet, se’ls ha de cuidar perquè són els transmissors naturals de la cultura corporativa, desencadenen o contenen la burocràcia i són qui ha d’executar les pautes que arriben des de la direcció. Les qüestions d’innovació s’acaben jugant a aquest nivell.
Com totes les del programa Afterworks, la sessió va acabar sense conclusions, però sí amb una posada en comú dels i les assistents sobre com treballen en les seves organitzacions. Un dels assistents reflexionava sobre com empoderar els comandaments intermedis i delegar-los la presa de decisions, una cosa que, segons el seu parer, es fa poc. Algunes empreses aposten per les jornades de reflexió o la formació en habilitats directives, per donar-los eines com l’assertivitat, l’empatia, la negociació o la gestió de conflictes. Una solució que, segons diversos dels assistents, dona bons resultats, per bé que la seva implantació és lenta. Una altra solució que es va aportar és la creació d’un comitè de gestió, format només per comandaments intermedis, que es reuneix cada setmana per resoldre reptes que es llancen des del comitè de direcció. També aquesta proposta està donant bons resultats, pel que comporta de motivació dels equips.
També hi va haver espai per a la reflexió sobre què es pot fer, en el dia a dia, des de la direcció. Si parlem de la gestió de la jerarquia, hi ha organitzacions que ja estan treballant en un format matricial, més horitzontal i descentralitzat. També va sorgir la qüestió de com es transmet la informació, com aconseguir transmetre la cultura d’empresa, ja que els comandaments intermedis són la veritable cadena de transmissió dels valors. I això passa, també, pels petits detalls del dia a dia: com parlar, com decidir qui entra a una reunió i qui no… són arguments que conviden a la reflexió interna i que impliquen també el departament de Recursos Humans.
La sessió va acabar amb una visita guiada a les instal·lacions de Vibia i un aperitiu a la terrassa, on les llums del capvespre van acabar d’arrodonir el networking.