Jaume Clotet és enginyer tècnic industrial, però també és un enamorat de les abelles. Per això promou el concepte apicultura urbana des de 2010. És responsable de diversos apiaris urbans, un d’ells el que està ubicat al Castell dels Tres Dragons, al Part de la Ciutadella de Barcelona, que és un dels més antics d’Europa. També ha promogut projectes com el Viladecans Bee Happy, el Barcelona Honey Fest o el projecte Apiteca a la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer a Sant Boi de Llobregat. La seva és una de les empreses que hem acompanyat aquest 2023.
Què és Mel·lis? Quina és la vostra història?
Mel·lis és una empresa de serveis apícoles, que potencia els beneficis que ens ofereixen les abelles i fa valer l’ofici d’apicultor. El nostre pilar fonamental és l’aposta per l’apicultura urbana. Oferim tota mena de serveis relacionats amb les abelles, des de la realització de tallers i activitats d’educació i sensibilització ambiental, assessorament, implementació i gestió d’apiaris urbans, formació de nous apicultors, sistemes de control de la contaminació ambiental utilitzant les abelles com a bioindicadors, organització d’esdeveniments o un servei personalitzat d’envasat i etiquetatge de mel.
El 2016 vam poder instal·lar i legalitzar el primer apiari urbà de Catalunya, 4 ruscs instal·lats a la coberta de la sala Atrium de Viladecans i des d’aquell moment, el projecte Viladecans Bee Happy no ha parat de créixer i ha servit com a referència per projectes similars en altres ciutats. Des de l’any passat ja està en funcionament l’APITECA, un apiari instal·lat a un pati interior de la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer de Sant Boi de Llobregat, on els usuaris de la biblioteca poden veure a través dels vidres com entren i surten les abelles de dins els ruscs. En aquest projecte es va col·locar una webcam per poder veure 24 h les abelles en directe i es van equipar els 4 ruscs amb un sistema de sensors de pes, temperatura, so i humitat per poder tenir monitorada tota l’activitat i estat dels ruscs. També hem fet cursos d’iniciació a l’apicultura amb l’objectiu que els alumnes puguin continuar amb el manteniment i cura dels ruscs dels diferents apiaris municipals.
Quin és el vostre model de negoci?
Oferim serveis relacionats amb les abelles i l’apicultura principalment adreçats a entitats, escoles, administració pública i empreses amb alt valor de responsabilitat social corporativa.
Què destacaries del vostre projecte?
Es tracta d’un model de negoci molt innovador en un sector tan tradicional com l’apicultura, no només en el concepte d’oferir serveis relacionats amb les abelles en entorns urbans, sinó pel fet de trencar amb la cadena de valor tradicional, basat només en la producció de mel. El nostre projecte situa les abelles com a valor principal, aconsegueix que es valori l’ofici d’apicultor i relega la producció de kg de mel en la part més “irrellevant” de la cadena. Al mateix temps, fem una tasca de divulgació i sensibilització molt important, ja que donem a conèixer el tipus, la vida, organització, comportament, comunicació i importància de les abelles a la gran majoria de la societat, concentrada en les grans ciutats.
També destacaria l’experiència i el coneixement obtingut durant els anys de vida del projecte així com l’esperit emprenedor i innovador constant.
Com ha estat la col·laboració amb Innobaix? En quins programes heu participat i perquè vau decidir animar-vos a fer-lo?
Vam decidir participar en el programa d’Acceleració Empresarial d’Innobaix per tal de poder seguir millorant el gen innovador de Mel·lis i, alhora, poder créixer i consolidar l’empresa al Baix Llobregat.
Poder disposar del suport d’acompanyament de professionals de la innovació com la Lali Oms ha estat molt positiu pel projecte i alhora una font d’aprenentatge i coneixement. Hem assolit un revulsiu d’aire fresc per generar i analitzar noves idees, facilitar contactes i reunions a alt nivell i detectar i focalitzar els punts on centrar els esforços per poder impulsar i fer créixer notablement el projecte.
Quins aprenentatges n’heu tret? A quines conclusions heu arribat que no us imaginàveu?
El principal aprenentatge és que per seguir innovant cal no posar-se límits i explorar i treballar en noves idees; moltes d’elles potser no seran viables, però com si es tractés d’una branca d’un arbre, poden sorgir nous brots i noves branques d’una inicial i que aquestes siguin les que poden donar el fruit. Un exemple d’això va ser quan ens vam plantejar l’opció d’utilitzar les abelles com a eina per compensar la petjada de CO2. Tot i que al final ho vam descartar per diferents dificultats tècniques i de quantificació, ens va portar a treballar, explorar dins aquest camp i obtenir nou coneixement que podem aplicar per utilitzar les abelles com a bioindicadors.
Un altre dels aprenentatges ha estat adonar-nos que ja tenim un projecte d’èxit i consolidat com el Viladecans Bee Happy i que aquest pot ser reproduïble en diferents ciutats del Baix Llobregat i així crear xarxa i un territori amb impacte on que el conjunt dels petits i diferents projectes puguin formar part d’un moviment global.
Per què creus que és important per a les empreses participar en programes com els que ofereix Innobaix?
Crec que és important pel suport i acompanyament que ofereixen i l’impuls accelerat que pot suposar pel creixement dels projectes. També és rellevant per generar sinergies amb altres emprenedors, empreses i entitats que hi participen.
Cap a on va el vostre projecte? Quins objectius teniu pel futur?
L’objectiu que ens hem fixat després de participar en el programa Innobaix, és crear el Bee Baix Friendly, aconseguir nous projectes d’apicultura urbana amb altres ajuntaments i empreses del Baix Llobregat i aglutinar-los dins d’aquest paraigua per tal d’aconseguir un territori amb propòsit; passar de tenir un projecte local de referència com el Viladecans Bee Happy a aconseguir tenir un projecte a escala territorial.
Dins del Bee Baix Friendly, poder incrementar el volum nostres serveis, augmentar exponencialment la sensibilització i educació ambiental relacionada amb les abelles i crear una xarxa de nous apicultors/es del territori. Un dels altres objectius destacats es continuar treballant en el camp de la utilització de les abelles com a bioindicadors i poder disposar d’una xarxa de diferents apiaris repartits en tot un territori suposaria un gran revulsiu per poder seguir investigant en aquest camp.