L’any ha començat amb una nova sessió del programa Afterworks, amb Xavier Marcet i Lead To Change. En aquest cas hem reunit un grup de directius i directives a Barcelona, a les instal·lacions del grup Lavinia, empresa creadora de continguts digitals i audiovisuals.
Natàlia Mir va donar la benvinguda a la jornada i va agrair la disposició de Lavinia per acollir-la i mostrar com s’innova en el sector audiovisual. I és que la sessió va tenir lloc en un espectacular plató que aquesta empresa posa a disposició dels seus clients per crear experiències immersives tan reals que eviten, en molts casos, costosos desplaçaments per fer rodatges. Els assistents també van tenir l’oportunitat d’entrar al metavers i conèixer en primera persona les possibilitats que pot oferir aquesta tecnologia en el àmbit empresarial per part de Miquel Rutllant, director general del grup Lavinia.
Com en anteriors ocasions, la sessió no tenia la finalitat de treure cap conclusió, sinó només de posar sobre la taula les diferents fórmules que cada empresa tria per incentivar els seus equips. Xavier Marcet va anar convidant tots els assistents a explicar la seva experiència i es van poder escoltar opinions de tota mena.
Hi ha models més generalistes, amb objectius globals a nivell de companyia, i altres molt més personalitzats, en funció de la tasca que ocupa cada persona dins l’equip, però també n’hi ha que combinen totes dues estratègies. Algunes empreses apliquen incentius molt senzills, molt fàcils d’entendre i de transmetre, i altres que treballen amb fórmules molt més complexes, amb diversos indicadors, objectius i resultats clau. Es van poder escoltar també opcions clàssiques, basades només en incentius econòmics, i altres més experiencials, de projecció de carrera o de projectes. Hi ha casos, fins i tot, en què els incentius els marquen les mateixes persones de l’equip. En concret, destaca el cas d’una organització en què els treballadors i treballadores aporten part del seu sou per promocionar a qui destaca pel seu compromís amb el projecte. Amb aquests diners es paguen accions, com una estada de formació en un altre país que permet millorar el coneixement de tot l’equip. El col·loqui també va servir per identificar les diferències culturals que es donen en empreses americanes o europees. Mentre que als Estats Units els viatges d’incentius es paguen per a tota la família, a Europa són individuals. I també el tipus de viatge és diferent.
Abans d’acabar la sessió, Xavier Marcet va presentar el pròxim seminari de management a Donosti, que tindrà lloc el pròxim mes de març amb un grup d’empresaris i empresàries del territori i va agrair a Innobaix la iniciativa d’organitzar-lo, en col·laboració amb Lead to Change.