Jose Garcia Tierno s’acaba d’incorporar a Innobaix com a tècnic d’innovació i empresa, amb l’objectiu de fer créixer les connexions entre les empreses i les entitats del nostre ecosistema. Enginyer superior en organització industrial, la seva experiència de més de vint anys l’ha portat a empreses públiques i organitzacions privades. Ha viscut acomiadaments massius, deslocalitzacions d’empreses i ERO’s i aquestes situacions l’han ajudat a entendre la fragilitat del sector empresarial i la cura que necessita el teixit industrial.
Com valores el teu pas per l’empresa privada i l’administració pública? En què es diferencien i en què s’assemblen?
Són entorns laborals diferents. Les empreses privades s’adapten als canvis del mercat, s’orienten a l’eficiència i la rendibilitat i ofereixen oportunitats per al creixement professional i la innovació. En canvi, plantegen un ritme accelerat que pot ser estimulant, però de vegades desequilibra en termes personals.
A l’altre costat de la balança, treballar en l’administració pública m’ha ofert una perspectiva única sobre la importància del servei públic i la responsabilitat que suposa. Hi ha una clara dedicació al bé comú i a resoldre les necessitats de la comunitat. Tot i que són organitzacions amb processos més lents i burocràtics, també ofereixen una sensació de satisfacció en contribuïr al progrés econòmic, empresarial i social del territori.
També he de dir que en tots dos entorns la importància de la col·laboració, la comunicació efectiva i el compromís amb els valors ètics són fonamentals. Tant en empreses privades com en l’administració pública és essencial treballar en equip i adaptar-se als canvis de manera proactiva per aconseguir l’èxit.
Què es pot fer per les empreses des d’una associació publicoprivada com Innobaix?
Una associació publicoprivada com Innobaix juga un paper crucial en el suport i el desenvolupament tant de les empreses com del territori, ja que facilita la col·laboració i la creació de sinergies. Promovem la innovació i la col·laboració a través d’esdeveniments, xerrades i tallers. A més, assessorem les empreses de forma personalitzada i facilitem la creació de xarxes de contactes entre empreses, institucions acadèmiques i d’investigació. Això les pot ajudar a trobar socis estratègics, clients potencials i oportunitats de col·laboració.
Quins reptes afrontes en aquesta nova etapa professional?
Estic molt content de donar continuïtat a PECT Innodelta, un projecte de l’ajuntament de Viladecans en el que vaig col·laborar i que va finalitzar amb excel·lents resultats. Hi treballavem l’especialització i la competitivitat territorial industrial del Delta del Llobregat i els seus cinc municipis, amb entitats rellevants com els centres tecnològics CIMNE i ICFO. Ara, amb la incorporació a l’equip Innobaix, vull aprofitar la meva experiència per continuar aquesta feina, escoltant les necessitats de les empreses, ajuntaments i d’altres entitats, però des d’una posició més transversal, emmarcada en el territori metropolità.
Des de la teva experiència en el Baix Llobregat, com veus el futur de les empreses del territori?
L’actual situació geopolítica mundial d’inestabilitat i la gran polarització econòmica i industrial que patim està posant en una situació difícil a moltes empreses, no només del territori sinó d’arreu.
A part d’això, les onades tecnològiques constants estan reordenant el món industrial i social molt ràpidament. Per entendre-ho només una dada: segons Raymond Kurzweil, pioner de la Llei de rendiments accelerats, actualment la taxa de velocitat vinculada al progrés tecnològic és 200 vegades/any superior a la que teníem al segle XX. Per tant, ja no tindrem cent anys entre una revolució industrial i d’altra.
Remarcant aquesta dada, les dinàmiques empresarials tradicionals ja no valen; han de canviar i ho han de fer ràpidament. Des d’entitats com Innobaix, donem suport a totes les empreses en aquesta transició, però principalment, a les pimes, que són el gruix de la nostra indústria i les més vulnerables. I ho fem a partir de les necessitats clau que hem detectat.
D’una banda reforçant el coneixement i innovació que, en l’entorn cada cop més competitiu en què vivim, són eines imprescindibles per a les empreses. Parlem de tecnologies emergents, de formació en habilitats digitals o de xarxes d’innovació i d’intercanvi de coneixements.
D’altra banda hem d’afrontar el creixement sostenible del teixit empresarial. Calen estratègies que no només impliquin beneficis econòmics, sinó que també tinguin en compte l’impacte ambiental i social. Les empreses han d’implementar sistemes de producció més nets, fonts d’energia renovable i pràctiques de responsabilitat social corporativa.
També vull ressaltar el benefici que suposa la connexió de les empreses entre elles, però també amb institucions acadèmiques, centres de recerca i altres actors clau del territori. Això pot obrir oportunitats de col·laboració, intercanvi de recursos i creació de sinergies que impulsen la competitivitat i la innovació.
A Innobaix creiem fermament que per garantir l’èxit a llarg termini, les empreses han de centrar-se en el desenvolupament i la retenció del talent i també hi apostem fort. Ho fem a través de programes de formació, aprenentatge i desenvolupament de talents, així com de gestió del coneixement per a la transferència de coneixements entre generacions.
I finalment posem el focus en el propòsit, la reputació i el compromís amb la comunitat. Això ha d’implicar la participació en programes d’ocupabilitat per a joves, la creació de programes de responsabilitat social corporativa i la promoció de valors ètics en les pràctiques empresarials.
En quins nous projectes esteu treballant des d’Innobaix de cara als pròxims mesos? Com ajudaran al teixit econòmic del territori?
Treballem en diversos projectes que dividim en quatre eixos: connexió, per crear comunitat a través de trobades periòdiques entre associats i noves empreses; creixement, on accelerem projectes i creixem en companyia: coneixement, per impulsar l’aprenentatge i dinamitzar la xarxa i talent, on unim professionals.
Tots aquests projectes estan dissenyats per proporcionar suport i recursos a les empreses i entitats del Baix Llobregat i l’Àrea metropolitana, en àmbits clau com són la innovació, la col·laboració empresarial i l’emprenedoria. Mitjançant aquests esforços, esperem contribuir al creixement i al desenvolupament econòmic del territori, fomentant la creació de llocs de treball, la generació de riquesa i la competitivitat.