El programa Afterworks per a CEOs ha reunit un grup de directius i directives d’empreses per parlar del canvi cultural que s’està donant a les organitzacions. La jornada, organitzada per Innobaix i Lead to Change, va tenir lloc a les oficines de la farmacèutica Ferrer, que ha apostat per posar el propòsit en el centre de totes les seves estratègies.
Amb el pas dels anys el propòsit s’ha convertit en un dels grans valors a tenir en compte per les empreses. I això suposa un canvi cultural que implica no posar les vendes en el centre de les estratègies, sinó supeditar-les a allò que preocupa a la societat i, en conseqüència, la clientela potencial: valors, sostenibilitat, impacte social. La jornada va començar amb la presentació de Natàlia Mir, directora general d’Innobaix, i de Xavier Marcet, fundador de Lead to Change, que com en altres ocasions va actuar de moderador.
Beatriz Vila i Sergio Cortés van donar la benvinguda a Ferrer i van explicar com han treballat el seu propòsit en els darrers sis anys. Es tracta d’una empresa farmacèutica familiar, de mida mitjana que, segons va explicar Vila, va apostar per fer un gran canvi cultural i centrar les seves estratègies en tres grans pilars: les persones, la sostenibilitat i la justícia social. I el negoci, les vendes, se situen sempre per sota d’aquests eixos. Així, la companyia té una certificació BCorp i una bona part dels seus beneficis es reinverteixen en projectes socials. Això implica, per exemple, dissenyar estudis clínics amb criteris no androgènics o comprar una màquina no solament pel seu preu o la seva utilitat, sinó també tenint en compte la petjada de carboni o l’impacte en la comunitat.
També vam conèixer altres experiències d’aquest canvi. La directiva d’una multinacional del sector de l’alimentació creu que l’important és decidir per què el consumidor hauria de comprar els teus productes. I aquí és on es planteja la necessitat d’evolucionar: “les marques amb propòsit creixen el doble de ràpid que les que no el tenen”.
Ara bé, el camí cap al propòsit no sempre és fàcil. D’entrada s’ha de comptar amb la implicació i el compromís de l’equip humà de l’empresa. Segons un dels assistents: “no innoves amb algú amb qui no t’identifiques”. El directiu d’una empresa química va reconèixer les dificultats amb què s’estan trobant en aquest procés, perquè hi ha persones a les quals els costa molt deixar de fer les coses com les han fet tota la vida. Un representant del sector tecnològic va parlar de com gestionar la situació contrària, quan hi ha membres de l’equip amb excés de propòsit, per evitar que les idees només es quedin en idees. De fet, el repte del propòsit és fer-lo arribar als equips, amb dificultats afegides quan es tracta de grans multinacionals que treballen en països amb diferents cultures, com va explicar un altre directiu.
Abans de tancar la sessió, Xavier Marcet va voler diferenciar entre negoci i empresa: “el negoci és una activitat que es pot aïllar, comença i acaba en un període de temps. Una empresa és una comunitat de persones amb propòsit, o amb un llegat, i han de mantenir-lo en el temps”. Per això creu que és un error utilitzar el propòsit només com a eina de màrqueting, perquè si la proposta no és autèntica, se’t pot girar en contra. Per a ell, la clau és fer-lo realitat des de la humilitat.
Com sempre, el debat va acabar sense conclusions, però amb idees diverses sobre què és el propòsit i, sobretot, com desplegar-lo en les organitzacions.