El programa Innobus 2024 ha celebrat la seva gran final amb la presentació de les respostes als reptes plantejats pel grup Tersa, Aigües de Barcelona i Viladecans The Style Outlets. Fins a nou equips han ideat solucions innovadores, treballades durant els últims dies amb el suport del centre d’empreses ProCornellà, Muutos i l’escola de negocis EAE. El jurat, format per Àgata Gelabertó, d’Idilia Foods i Miguel Angel Fernández Ros, de Telefónica, amb el suport de Gemma Morelló, de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, ha valorat molt positivament totes les propostes i ha hagut de dividir el premi en dos dels equips, ja que era difícil triar-ne només un. 

D’una banda s’ha premiat el projecte Eco Challenge, de Jan Sherzad i Arabela Vivar, que han dissenyat un programa de visites escolars a la planta de selecció d’envasos lleugers de l’empresa Tersa. Després que durant la ruta van tenir ocasió de fer aquesta visita i descobrir com es podia millorar, la seva proposta passa per gamificar l’experiència a través de stands interactius, amb videojocs i vídeos, experiments artístics amb els residus, activitats de separació i dues classes de visites, una presencial i una virtual. El jurat l’ha valorat per la seva capacitat de conscienciar les generacions més joves i perquè és una proposta viable que, a més, es pot aplicar per fases. Jan Sherzad s’ha mostrat molt satisfet pel premi, però sobretot, per haver participat en el programa, que li ha permès endinsar-se en un món desconegut per a ell: “No tenia ni idea de com funciona la xarxa d’empreses i m’ha agradat molt conèixer el que hi ha darrere de cada feina i de cada producte que utilitzem”. 

L’altre projecte premiat ha estat Contigo, d’Alejandra Romero i Aroa Echevarría, que han treballat en la creació d’una xarxa de refugis climàtics al Baix Llobregat sud, per actuar de forma incisiva contra la soledat no desitjada. Responien així al repte que els va plantejar Aigües de Barcelona, pensant en trobar solucions contra les temperatures extremes que ens està portant el canvi climàtic. La proposta s’ha centrat en la ciutat de Castelldefels i aprofita els menjadors escolars de dos dels seus centres educatius com a refugis climàtics per a gent gran. Gràcies a l’aire condicionat que ja hi funciona, s’habilitarien espais de socialització, un jardí vertical per regular la temperatura i s’hi desenvoluparien activitats de lleure a càrrec de monitors especialitzats. El jurat ha valorat que és un projecte escalable, realista i que implica gent gran i gent jove. I, a més, ja s’ha començat a posar en marxa gràcies a la col·laboració de les participants amb una entitat castelldefelenca. Alejandra Romero ha reconegut que ha pensat molt en els seus avis per desenvolupar la idea: “és un projecte fet amb molt d’amor”. 

L’acte de tancament del programa Innobus 2024 ha comptat amb la participació d’Esther Pujol, directora de l’àrea de desenvolupament social i econòmic de l’AMB, que ha posat en valor les xifres que confirmen el bon moment econòmic de l’àrea metropolitana de Barcelona, tot i que també hi ha reptes pendents. Segons ha remarcat, cal seguir treballant per conservar el talent jove, per atendre les persones vulnerables, per acompanyar les empreses en aquest moment de canvi de l’empresa exclusivament capitalista a l’empresa social, per la innovació i per l’emergència climàtica i la descarbonització. 

Natàlia Mir, directora general d’Innobaix, ha agraït l’esforç i la il·lusió dels participants en el programa i la implicació de les empreses, que els han obert les portes per donar-los a conèixer el teixit econòmic del territori. Moltes d’elles també estaven avui a aquesta sessió final, a més de representants de diferents ajuntaments i institucions públiques.